Dodaj med priljubljene

Biometeorološka napoved

Bioprognoza. Biovremenska napoved za danes. Biometeorološka napoved za Slovenijo, kako vpliva vreme na naše današnje počutje. Biovreme. UV indeks in napoved koncentracije cvetnega prahu.

Biovreme

Trenutno Biovreme

V nedeljo in ponedeljek bo vremenska obremenitev zmerna. Kazala se bo s povečanim notranjim nemirom, razdražljivostjo, z manjšimi motnjami v spanju in utrujenostjo. Priporočamo uživanje lahke hrane in dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in zdravil.

Napoved UV indeksa

UV indeks bo ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah dosegel vrednost med 8 in 9, v gorah pa med 9 in 10.

Napoved cvetnega prahu v zraku

Obremenitev zraka s cvetnim prahom trav bo visoka, prisoten bo še cvetni prah trpotca in kislice. Cvetijo žužkocvetne lipe in bezeg, splošno je v zraku le malo cvetnega prahu, več ga je v neposredni bližini rastlin, močan vonj lahko nekaterim posameznikom povzroča težave kot nespecifičen dražilec. Cveti tudi liguster (kalina), vsebuje oljki sorodne alergene, povišana koncentracija cvetnega prahu je v bližini grmov. V zraku bo še cvetni prah bora, koprivovk in velikega pajesena.

V Primorju bo obremenitev s cvetnim prahom trav srednje visoka. Cveti oljka, obremenitev bo na splošno srednja do visoka. Prisoten bo cvetni prah bora, trpotca, kislice, bezga, ligustra, pravega kostanja in koprivovk (krišina in kopriva).

Vetrovi prinašajo v nižine in do morja cvetni prah zelene jelše, ki cveti na gozdni meji. V nižinah so obremenitve prenizke, da bi lahko povzročale zdravstvene težave.

Zaznali smo povečanje obremenitve s sporami plesni, prevladuje Cladosporium. Obremenitev se poveča pri košnji in drugih opravilih na poljih.

Dobro je vedeti:

- Z rednim košenjem trave lahko v neposredni bližini bivališč zmanjšate koncentracijo cvetnega prahu. Kosi naj oseba, ki ni preobčutljiva na cvetni prah trav.

- V družino trav uvrščamo tudi žita, najbolj alergena vrsta je rž.

- Veliki pajesen je tujerodna vrsta, sajena kot okrasno drevo, v preteklosti sajena tudi v gozdu. Kjer je rastlina pogosta lahko cvetni prah postane potencialni alergen.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH. Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje.

Aktualno počutje lahko pokomentirate tudi na tem Forumu.
Zadnjič posodobljeno: Nedelja, 7.6.2020 ob 9h