Dodaj med priljubljene

Biometeorološka napoved

Bioprognoza. Biovremenska napoved za danes. Biometeorološka napoved za Slovenijo, kako vpliva vreme na naše današnje počutje. Biovreme. UV indeks in napoved koncentracije cvetnega prahu.

Biovreme

Trenutno Biovreme

V nedeljo bo vremenski vpliv obremenilen, veliko ljudi bo imelo z vremenom povezane težave. V ponedeljek bo vremenska obremenitev popustila.

Napoved UV indeksa

UV indeks sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah doseže vrednost med 8 in 9, v gorah pa okoli 10.

Napoved cvetnega prahu v zraku

Obremenitev s cvetnim prahom trav se je znižala na nizke vrednosti. Cveti koruza, ki jo uvrščamo med trave, njen cvetni prah bo prisoten ob njivah. Obremenitev s trpotcem bo nizka. V zraku bo v večjih količinah nizko alergeni cvetni prah kopriv, pojavljala se bodo posamezna zrna kislice in metlikovk. Zabeležili smo prva zrna pelina, v nižinah SV Slovenije tudi ambrozije. Začetek sezone ambrozije drugod po nižinah pričakujemo v drugem tednu avgusta.

V Primorju bo obremenitev s cvetnim prahom v splošnem nizka. V zraku bo nizka obremenitev s travami, obremenitev s koprivovkami (krišina in kopriva) bo srednje visoka. Pojavljala se bodo zrna trpotca in metlikovk.

Vreme bo večinoma sončno, verjetnost padavin bo ob koncu tedna majhna in te bodo le kratkotrajno znižale količino cvetnega prahu v zraku. 

Na vseh merilnih postajah smo zaznali visoke obremenitve s sporami plesni, na posamezne dneve prevladuje Cladosporium, obremenitve so takrat zelo visoke. Pogosti alergeni rodovi so še Alternaria, Epicocum, Stemphyllium in druge spore, ki se pojavljajo v lepem vremenu. Obremenitev se poveča pri žetvi, košnji in drugih opravilih na poljih.

Dobro je vedeti:

- Pri načrtovanju potovanj bodite pozorni na druge vrste alergenov na vaši destinaciji, informacije drugih držav so dostopne na spletni strani polleninfo.org (https://www.polleninfo.org/country-choose.html)

- Na nekaterih lokacijah je v zraku nekoliko več cvetnega prahu trav in sicer v gozdovih, gorah in ob močvirjih in vodotokih.

- Razrasla krišina je pogosta v zidnih razpokah, skalovju in toplih ruderalnih rastiščih. Najdemo jo tudi na zidovih v mestih.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH. Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje.

Aktualno počutje lahko pokomentirate tudi na tem Forumu.
Zadnjič posodobljeno: Sobota, 31.7.2021 ob 18h