Dodaj med priljubljene

Biometeorološka napoved

Bioprognoza. Biovremenska napoved za danes. Biometeorološka napoved za Slovenijo, kako vpliva vreme na naše današnje počutje. Biovreme. UV indeks in napoved koncentracije cvetnega prahu.

Biovreme

Trenutno Biovreme

V torek bo vpliv vremena na počutje in razpoloženje sprva ugoden, popoldne pa se bo vremenska obremenitev krepila. Moteno bo spanje v noči na sredo. V sredo bo vremenski vpliv obremenilen, veliko ljudi bo imelo z vremenom povezane težave. Popoldan bo vremenska obremenitev popuščala.

Napoved UV indeksa

UV indeks sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah doseže vrednost okoli 7, v gorah pa okoli 8.

Napoved cvetnega prahu v zraku

V prihodnjih dneh bo v nestanovitnem vremenu obremenitev zraka s cvetnim prahom nizka do srednje visoka, v daljših suhih obdobjih se lokalno lahko tudi nekoliko poveča. Večina dreves je zaključila sezono cvetnega prahu kot na primer breza, gaber, veliki jesen. Še vedno bo cvetni prah sproščal hrast, ki vsebuje brezi sorodne alergene, obremenitev bo nizka do srednje visoka. Cvetenje velikega jesena je zaključeno, v zraku bodo še prisotna zrna malega jesena, ki v letošnjem letu skromno cveti.

Glavni alergen v zraku bo cvetni prah trav. Cvetenje trav se razvija, nekatere vrste pričenjajo cveteti tudi na travnikih. Obremenitev bo nizka do srednje visoka.

V zraku bo prisoten še cvetni prah vrb, divjega kostanja, oreha, kislice in cipresovk ter nekoliko več bora, ki navadno ne povzroča alergij.

V Primorju bo v zraku prevladoval cvetni prah trav, koprivovk, hrasta, malega jesena in nekoliko večje količine nizko alergenega bora. Zaznali smo prva zrna oljke. Mali jesen lahko povzroča težave nekaterim posameznikom preobčutljivim na oljko. Začela se je sezona koprivovk, večino zrn bo prispevala krišina. Obremenitev s travami bo nizka do srednje visoka, pojavljal se bo cvetni prah trpotca in kislice. Prisoten bo še cvetni prah cipresovk in divjega kostanja.

Dobro je vedeti

- Cveti bor, ki le redko povzroča alergije, lahko pa povzroči občutek tujka v očesu.

- Cveti oljna repica, je žužkocvetna, največ cvetnega prahu je v zraku tik nad cvetočimi rastlinami in ob robu njiv. Cvetni prah lahko pri nekaterih posameznikih povzroča alergije.

- Dozorevajo semena topola, veter prenaša puhaste, bele kosme plodov, ki ne povzročajo alergij.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH. Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje.

Aktualno počutje lahko pokomentirate tudi na tem Forumu.
Zadnjič posodobljeno: Torek, 18.5.2021 ob 12h