Dodaj med priljubljene

Biometeorološka napoved

Bioprognoza. Biovremenska napoved za danes. Biometeorološka napoved za Slovenijo, kako vpliva vreme na naše današnje počutje. Biovreme. UV indeks in napoved koncentracije cvetnega prahu.

Biovreme

Trenutno Biovreme

V četrtek popoldne bodo najbolj občutljivi ljudje imeli manjše vremensko pogojene težave. V petek se bo obremenitev zaradi vremena krepila, kazala se bo s povečanim notranjim nemirom, razdražljivostjo, z manjšimi motnjami v spanju in utrujenostjo.

Napoved UV indeksa

UV indeks bo ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah dosegel vrednost okoli 4, v gorah pa okoli 5.

Napoved cvetnega prahu v zraku

V nižinah je hladno in nestabilno vreme zaključilo sezono ambrozije, v zraku bodo prisotna le posamezna zrna. V SV Sloveniji poteka zaključni del sezone z obremenitvami zraka, ki lahko še vedno dosežejo srednje visoke vrednosti in vplivajo na zdravje preobčutljivih posameznikov. Sezona cvetnega prahu drugih alergenih vrst rastlin se je iztekla, v zraku bodo le posamezna zrna trav, trpotca, pelina, metlikovk in kopriv.

V Primorju bo obremenitev s cvetnim prahom zelo nizka, prisoten bo cvetni prah ambrozije, pelina, trav, koprivovk (krišina in kopriva), trpotca in metlikovk.

V parkih so zacvetele cedre, lokalno sproščajo večje količine cvetnega prahu, cvetni prah ni alergen. Cveti tudi bršljan, rastlina je strupena, cvetni prah kot inhalatorni alergen ni pomemben.

Obremenitev s sporami plesni bo srednje visoka do visoka, v Primorju do srednje visoka.

Dobro je vedeti:

- V neposredni bližini rastlin ambrozije smo lahko izpostavljeni večji obremenitvi s cvetnim prahom kot so izmerjene vrednosti.

- Jutranja megla ovira širjenje cvetnega prahu z rastline v zračne mase. V vodne kapljice megle in padavin so ujete spore plesni.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH. Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje.

Aktualno počutje lahko pokomentirate tudi na tem Forumu.
Zadnjič posodobljeno: Sreda, 30.9.2020 ob 18h