Vreme | Biometeorološka napoved

Biometeorološka vremenska napoved za Slovenijo danes, kako vpliva vreme na počutje, napoved UV indeksa in napoved koncentracije cvetnega prahu v zraku.

Biovreme

Vremenski vpliv bo ugoden in spodbuden.

Napoved uv indeksa

UV indeks je ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah 7 in v gorah 8. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

Napoved cvetnega prahu v zraku

V nižinah poteka glavna sezona pojavljanja cvetnega prahu breze in gabra, v suhem vremenu bo obremenitev visoka. Cvetenje se je pomaknilo tudi na višje ležeče kraje. Sezona pojavljanja cvetnega prahu jesena pojenjuje, obremenitev zraka bo lahko dosegla srednje visoke vrednosti. Cvetni prah so začele sproščati tudi bukve z alergeni sorodnimi brezi. V zraku bo prisoten še cvetni prah vrb, javorjev, cipresovk in tisovk, ki je za alergije manjšega pomena. V Primorju večino cvetnega prahu prispeva gaber, v zraku bo tudi cvetni prah hrasta in bukve, vse tri vrste imajo alergene sorodne brezi. Cvetnega prahu breze je v zraku zelo malo, prinašajo ga vetrovi s celine. V zraku bodo še manjše količine cvetnega prahu jesena, vrbe, javorja in cipresovk. Cvetni prah sprošča krišina, obremenitev bo zelo nizka. V zraku so prva zrna trav, opozarjamo na začetek cvetenja platane.

Zadnjič posodobljeno: Četrtek, 19.4.2018 ob 13h