Dodaj med priljubljene

Biometeorološka napoved

Bioprognoza. Biovremenska napoved za danes. Biometeorološka napoved za Slovenijo, kako vpliva vreme na naše današnje počutje. Biovreme. UV indeks in napoved koncentracije cvetnega prahu.

Biovreme

Pri občutljivih ljudeh se bodo pojavljale vremensko pogojene težave, okrepljeni bodo tudi nekateri bolezenski znaki. Spanje občutljivih ljudi bo moteno.

Napoved uv indeksa

UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah doseže vrednost 9 in v gorah 10,5. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

Napoved cvetnega prahu v zraku

Obremenitev zraka s cvetnim prahom trav bo srednje visoka do visoka. Prisoten bo še cvetni prah trpotca in kislice. Cvetijo žužkocvetne lipe in bezeg, splošno je v zraku le malo cvetnega prahu, več ga je v neposredni bližini rastlin, nekaterim preobčutljivim posameznikom lahko težave povzroča močan vonj. Cveti tudi liguster (kalina), povišana koncentracija cvetnega prahu je lahko v bližini grmov, vsebuje oljki sorodne alergene. Poteka sezona cvetnega prahu pravega kostanja, zaradi sorodnih alergenov se lahko pojavijo težave pri nekaterih alergikih preobčutljivih na brezo. V zraku bo še cvetni prah koprivovk (krišina in kopriva). V Primorju bo obremenitev s cvetnim prahom trav do srednje visoka. Sezona oljke se je prevesila v drugo polovico, obremenitev zraka bo na splošno srednja do visoka. Prisoten bo cvetni prah bora, vinske trte, trpotca, kislice, bezga, ligustra (kaline), koprivovk in pravega kostanja. Ob nevihtah se bo obremenitev znižala le za kratek čas. DOBRO JE VEDETI: - Zrna cvetnega prahu trav lahko ob prvih kapljah dežja počijo, sprostijo se alergeni, ki so pritrjeni na manjše delce, z dihanjem lahko prodrejo v pljuča. Tekom nevihte pa se zrna izperejo iz zraka. - Z rednim košenjem trave lahko v neposredni bližini zmanjšate koncentracijo cvetnega prahu. Kosi naj oseba, ki ni preobčutljiva na cvetni prah trav. - Sezono cvetnega prahu domačih vrst lipovca in lipe podaljšuje tujerodna srebrna lipa. - Sezona cvetnega prahu trav je višje v hribih na višku. V večjih gozdnih predelih pa je obremenitev nižja. - Obremenitev s sporami plesni se poveča pri košnji in drugih opravilih na poljih. (Napoved je pripravljena v sodelovanju z NLZOH)

Zadnjič posodobljeno: Torek, 18.6.2019 ob 9h