Dodaj med priljubljene

Biometeorološka napoved

Bioprognoza. Biovremenska napoved za danes. Biometeorološka napoved za Slovenijo, kako vpliva vreme na naše današnje počutje. Biovreme. UV indeks in napoved koncentracije cvetnega prahu.

Biovreme

V soboto bo vremenski vpliv ugoden.

Napoved uv indeksa

UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah doseže vrednost 7 in v gorah 8. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

Napoved cvetnega prahu v zraku

Smo v glavni sezoni cvetenja pelina, obremenitev s cvetnim prahom bo nizka do srednje visoka. Sezona ambrozije se v nižinah še ni začela, v zraku so le posamezna zrna. Izjema je SV Slovenija, kjer bodo obremenitve dovolj visoke za pojav simptomov senenega nahoda. Poletne nizke do srednje visoke obremenitve s cvetnim prahom trav se bodo nadaljevale. V zraku bo cvetni prah trpotca, metlikovk, konopljevk in večje količine kopriv, alergenost teh vrst je nizka in redko vpliva na zdravje. V Primorju bo obremenitev zraka s cvetnim prahom nizka. V zraku bodo zrna pelina, trav, koprivovk (koprive, krišina), trpotca in metlikovk. Ob možnih nevihtah se bo obremenitev s cvetnim prahom znižala le za kratek čas. Obremenitev zraka s sporami plesni bo visoka do zelo visoka. V lepem in suhem vremenu se poviša količina alergenih vrst, kot so na primer Alternaria, Cladosporium, Epiccocum, Penicillium, Aspergillus. V deževnih obdobjih se v zraku pojavijo v velikih količinah spore drugih vrst plesni, pogoste so askospore. DOBRO JE VEDETI: - Posamezne rastline ambrozije že sproščajo cvetni prah. Z odstranjevanjem je smiselno nadaljevati s primerno osebno zaščito, da rastlina ne razvije semen in se ponovno zaseje ter razširi na druga področja. Alergikom odsvetujemo odstranjevanje rastlin. Za prijave rasti ambrozije je pristojen območni urad Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. -V Sloveniji sta pogosti dve vrsti zlate rozge, kanadska in orjaška zlata rozga. Sta invazivni, oprašujejo jih žuželke. Cvetni prah je v zraku prisoten v zelo majhnih količinah. Alergije na cvetni prah niso znane. Listi vsebujejo lateksu sorodne spojine, ki lahko povzročijo alergijsko reakcijo ob stiku z rastlino. -Nekateri preobčutljivi posamezniki imajo lahko težave z dihali tudi zaradi povišanih koncentracij prizemnega ozona, napovedi so dostopne na spletni strani ARSO.

Zadnjič posodobljeno: Sobota, 17.8.2019 ob 13h