Dodaj med priljubljene

Biometeorološka napoved

Bioprognoza. Biovremenska napoved za danes. Biometeorološka napoved za Slovenijo, kako vpliva vreme na naše današnje počutje. Biovreme. UV indeks in napoved koncentracije cvetnega prahu.

Biovreme

V ponedeljek in torek bo vremenski vpliv ugoden in v krajih s sončnim vremenom spodbuden.

Napoved uv indeksa

UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah doseže vrednost 2, v gorah 3. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

Napoved cvetnega prahu v zraku

V nižinah je v zraku nizka obremenitev s cvetnim prahom leske in jelše, v nižinah pričakujemo hiter porast obremenitve z lesko, cvetenje se bo pomaknilo tudi nekoliko višje v hribovite predele. Z nekaj dnevnim zamikom ji bo sledila jelša. V zraku bo prisoten še cvetni prah cipresovk in tisovk. V Primorju cvetijo arizonske ciprese. Obremenitev je lahko lokalno visoka in alergikom povzroča težave. Obremenitev z lesko bo nizka do srednje visoka, prisotna bodo posamezna zrna jelše in jesena. DOBRO JE VEDETI: v času cvetenja leske in jelše se lahko razvijejo simptomi alergijske bolezni tudi pri posameznikih preobčutljivih na brezo. V celinskem delu Slovenije so vir cvetnega prahu cipresovk sajena drevesa, v splošnem je vir cvetnega prahu majhen in omejen. (Napoved je pripravljena v sodelovanju z NLZOH)

Zadnjič posodobljeno: Ponedeljek, 18.2.2019 ob 13h