Dodaj med priljubljene

Biometeorološka napoved

Bioprognoza. Biovremenska napoved za danes. Biometeorološka napoved za Slovenijo, kako vpliva vreme na naše današnje počutje. Biovreme. UV indeks in napoved koncentracije cvetnega prahu.

Biovreme

Vremenski vpliv bo ugoden in ob sončnem vremenu spodbuden.

Napoved uv indeksa

UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah doseže vrednost do 5 in v gorah do 6. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

Napoved cvetnega prahu v zraku

V nižinah bo obremenitev s cvetnim prahom ambrozije nizka, višjo obremenitev pričakujemo v SV Sloveniji in Brežiški kotlini, tu bo obremenitev zraka občasno še vedno dosegla vrednosti, ki vplivajo na zdravje preobčutljivih posameznikov. Sezona cvetnega prahu drugih alergenih vrst rastlin se je iztekla, v zraku bodo le posamezna zrna trav, trpotca, metlikovk in kopriv. V Primorju bo obremenitev s cvetnim prahom nizka, prisoten bo cvetni prah ambrozije, pelina, trav, koprivovk (krišina in kopriva), trpotca in metlikovk. V jeseni cveti bršljan, obremenitev s cvetnim prahom bo nizka in je le redko vzrok za alergije dihal, ob stiku s kožo lahko povzroča alergijski dermatitis. Rastlina je strupena. Obremenitev s sporami plesni bo srednje visoka do visoka, v Primorju nizka. DOBRO JE VEDETI: - V neposredni bližini rastlin ambrozije smo lahko izpostavljeni večji obremenitvi s cvetnim prahom kot so izmerjene vrednosti. - Jutranja megla ovira širjenje cvetnega prahu z rastline v zračne mase. V vodne kapljice megle in padavin so ujete spore plesni.

Aktualno počutje lahko pokomentirate tudi na tem Forumu.
Zadnjič posodobljeno: Petek, 20.9.2019 ob 18h