Vreme | Biometeorološka napoved

Biometeorološka vremenska napoved za Slovenijo danes, kako vpliva vreme na počutje, napoved UV indeksa in napoved koncentracije cvetnega prahu v zraku.

Biovreme

Občutljivi ljudje bodo imeli večinoma manjše vremensko pogojene težave, tudi nekateri bolezenski znaki bodo okrepljeni, spanje bo moteno. Priporočamo dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večjo previdnost.

Napoved uv indeksa

UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah doseže 4,5 in v gorah 5. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

Napoved cvetnega prahu v zraku

V nižinah so posamezne rastline ambrozije še vedno v polnem cvetenju, vendar bo obremenitev zraka nizka. V SV Sloveniji in Krški kotlini pa pričakujemo nizko do srednje visoko obremenitev.Čeprav se sezona cvetnega prahu ambrozije običajno zaključuje v oktobru, v tej sezoni ne pričakujemo večjih povečanj obremenitve. Sezona pojavljanja alergenega cvetnega prahu drugih vrst rastlin je zaključena. V zraku bodo prisotna posamezna zrna cvetnega prahu koprivovk, metlikovk, trpotca, trav in v Primorju tudi pelina in krišine. Spore plesni bodo še prisotne v zraku.

Zadnjič posodobljeno: Nedelja, 24.9.2017 ob 13h